Katteri Eif-Felis Sibiriske katte
 

Allergi

Den sibiriske kat er kendt som værende allergivenlig. Dette betyder at de fleste, men desværre ikke alle, katteallergikere kan tåle denne race.
De fleste tror fejlagtigt at man enten er allergisk over for kat, eller også kan man tåle dem, og det man ikke kan tåle, det er kattenes pels.
Dette er i midlertid ikke hele sandhenden.
De fleste katteallergikere kan som sagt godt tåle denne race, grunden til dette er ikke deres pels, men derimod at de mangler et enzym i deres spyt (Fel d1), som er det der forårsager allergien.
Når en "almindelig/ikke allergivenlig" kat vasker sig slikker den som bekendt sin pels, og fordeler derved sit spyt i pelsen. Når så katten smider sine hår rundt omkring bliver også enzymet som allergikere ikke kan tåle siddende i pelsen, og derved tror folk fejlagtigt at det er hårene de ikke kan tåle.
 
Det har været kendt i mange år og i mange lande, at et flertal af katteallergikere kan tåle den sibiriske kat. Det er ikke alle, men ca 60-70% af katteallergikerne som kan tåle netop denne race.
statistikken viser at der er størst held med at kunne tåle den sibiriske kat hvis du ikke også har allergi overfor hest, kanin, æg eller svinekød. Dermed ikke sagt at du ikke kan tåle den sibiriske kat, hvis du også har allergi overfor en af ovennævnte emner, chancen er bare mindre, men det kan sagtens gå godt.
 
Takket være forskning er det nu muligt at måle hvor meget af det allergifremkaldende enzym den enkelte kat har i sit spyt. Det ser ud til at være forskelligt fra kat til kat, men den generelle tendens er at de sibiriske katte producerer mindre end andre katteracer.
Hvis du har interesse i at læse mere om emnet kan dette ske på de to institutioners hjemmesider:
 
Allergitest:
 
Jeg hjælper hjertens gerne med at teste om du kan tåle den sibiriske kat. Men da opdræt af racekatte både er en tidskrævende og dyr hobby, som jeg på intet plan vil undværre, har jeg også både fuldtidsarbejde og mit almindelige liv ved siden af og bliver derfor nødt til at bede dig læse og acceptere nedenstående punkter: 
 
  1. At du seriøst har overvejet og har besluttet dig for at købe en kat, hvis du kan tåle dem.
  2. At grunden til at du kontakter mig er at du gerne vil have en kat fra netop mit hjem, også selvom du evt. må vente på at den rigtige kommer.
  3. At du melder når du påbegynder testen, undervejs hvordan det går og hvad slut resultatet er blevet, har der været allergiske reaktion eller er det gået som det skulle?
Selve allergitesten:
Du får tilsendt lidt uld fra kattene, som du skal udsætte dig selv for i stigende grad. Du ved selv hvordan din allergireaktion plejer at være, hvor kraftigt du reagerer og hvor lang tid der går før du evt. kan mærke noget, og dette skal du naturligvis tage hensyn til når du tester. Hvis du plejer at reagere voldsomt, så er det endnu vigtigere at du går langsomt og forsigtigt frem.
 
Du må naturligvis ikke være forkølet, have anden allergi i udbrud eller bruge allergimedicin når du tester, da dette kan skabe tvivl om resultatet.
 
Du starter med at ulden anbringes på huden, den kan evt. gnides lidt ud. Dette gøres i stigende grad over et par dage. Herefter prøver du at anbringe ulden under tøjet, og lader den blive der, igen i stadigt længere tid. Nu er det tid til at prøve at tage ulden op til næse og øjne, dette gøres igen mere og mere intensivt. Den sidste fase er at prøve at sove med ulden, i første omgang under tøjet og til slut lidt pels på puden.
 
Hele denne proces bør strækkes over minimum 14 dage. Det er naturligvis vigtigt at du afbryder testen hvis der skulle komme en allergisk reaktion eller der opstår andre problemer som gør at du ikke kan sige med sikkerhed om du reagerer. Så kan du jo evt. genoptage testen på et senere tidpunkt, vær blot opmærksom på at pelsen ikke må ligge alt for længe, for at du kan være sikker på om du resultatet.
 
Hvis der ikke har været nogen allergene reaktioner på pelsprøven, er det tid til næste step i testen. Et besøg hos kattene, her skal du regne med at bruge ca 1 time hvor du møder kattene og snakker så meget med dem som muligt.
 
Grundet for mange useriøse henvendelser er prisen for en pelsprøve 75 kr. Og for en times besøg hos kattene er prisen 300 kr, som vil blive modregnet i en killingspris, hvis du kan tåle kattene.
 
Pengene indbetales forud både når det gælder tilsendt uld og besøg. For at komme på besøg hos kattene skal du have testet din allergi på kattepelsen først.
 
Test for Fel d1 niveauet hos katten
 
En allergivenlig kat, er en kat, som er mindre tilbøjelig til at fremkalde en allergisk reaktion end andre katte. Undersøgelser har vist at alle katte producerer proteinet Fel d1 i spyttet, men nogle katte producerer mindre end andre. Den sibiriske kat er kendt som er en af de racer, der producerer mindst Fel d1. På Siberian Research Inc. kan man nu måle niveauet af Fel d1 i spyt hos killinger helt fra 9-12 ugers alderen.
 
Jeg vil gerne tilbyde at din killing bliver testet i 9 - 12 ugers alderen, hvis du har betalt depositum. Hvis der er en killing på denne alder, som endnu ikke er reserveret eller efterspurgt af andre, tester jeg den også gerne og afventer også svaret uden depositum. Svar på testen foreligger efter 1 - 2 uger. Jeg holder ikke en killing tilbage til den er 9 uger mhp testning. Prisen for testning er 250$, som skal tillægges killingens salgspris, og testen skal forudbetales.

kittentesting.com kan du læse meget mere om Fel d1 hos sibiriske katte, om hvordan du kan mindske en allergisk reaktion og om selve testen.

Fie Corneliussen | 6800 Varde - Danmark | fie@nelius.dk