Katteri Eif-Felis Sibiriske katte
 

Historien

Den sibiriske skovkat, Den sibiriske kat eller Sibiren, kært barn har mange navne.
 
Det er en relativt ny race i opdræts sammenhæng. Først i slutningen af ´80’erne blev det populært med racekatte i Rusland, mange forskellige racer kom til landet og på de første katteudstillinger var der stadig mange som så Sibiren som en baggårdskat.
 
I virkeligheden er Sibiren ikke en specielt ny race, den har eksisteret i flere århundreder i Rusland. Racen stammer ikke oprindeligt fra Sibirien, men det menes at det var bønderne som tog dem med sig da de udvandrede og blev til nomader, i 1700-tallet. Her ernærede de sig i stedet med jagt og fiskeri. Da de ikke længere levede af landbrug havde de heller ikke mere brug for kattene som nyttedyr, til at fange mus og rotter, derfor blev de nu i stedet holdt som husdyr, og flyttede med menneskene rundt. Her tilpassede kattene sig det hårde liv ved bopladserne, i det barske klima. Kattene parrede sig med de vildekatte som også levede i områderne, og det menes at være her igennem de har fået deres store størrelse og smukke farver. Det var et hårdt liv i et barsk klima som har gjort at det kun var de stærkeste som overlevede, og har gjort racen til en naturlig, sund og stærk kat. De har udviklet en tæt, halvlang og vandafvisende pels for at kunne overleve det barske klima. Kattene var intelligente, opfindsom og uafhængige samtidig med at de også var søde og sociale dyr, hvilket jo bare gjort dem endnu mere elskværdige.
 
Racen ”sibirisk kat” har ikke eksisteret i mere end 30-40 år, det tidligste man har kunnet finde noget om racen, i litteraturen, stammer tilbage fra det 16 århundrede. Dengang var de beskrevet under navnet ”Bukharian”, hvilket man gætter på må stamme fra Bukhara som er en af de største byer i Usbekistan.
 
Det er kun ca. 30-40 år siden navnet blev ændret til ”Sibirisk kat”, hvorfor vides ikke.
 
Det moderne opdræt som vi kender det i dag startede i Rusland i ´80’erne, af Olga Minerova. Racen blev godkendt i den russiske katteorganisation SSF i 1987 og WCF var den første internationale organisation som godkendte racen i 1989.
 
De første Sibirer kom til Danmark i 1992, to kuldsøskende født i Prag.
 
Hvis det har interesse er det muligt at læse en mere detaljeret artikel i pawpeds.
Fie Corneliussen | 6800 Varde - Danmark | fie@nelius.dk