Katteri Eif-Felis Sibiriske katte
 

Skovkattenes forskelligheder

 Skovkatte i profil
 
I Danmark kender vi til 3 forskellige racer af skovkatte. Maine coon, Den norske skovkat og Den sibiriske kat.
De hører alle til i semilanghårs gruppen og kan for det utrænede øje godt ligne hinanden.
 
Derfor en kort gennemgang af de 3 racer, både udseende og sind.
 
 
 
Sibirisk kat.
 
Udseende
Den sibiriske kat er den mindste og mest kompakte af de 3 racer (3-7 kg), man bliver ofte overrasket over vægten når man løfter en sibirer, de er tungere end de ser ud. De er meget sent udviklede, det tager ofte op til 4-5 år før en sibirisk kat er helt færdig udviklet.
 
Silhuette af skovkatteneDen sibiriske kat er, i forhold til de andre skovkatte, meget rund og i medium størrelse på alle leder og kanter.
Hovedet virker generelt rundt, det er en lille smule længere end det er bredt og har brede kindben. Panden er bred med en høj runding, næsen er medium længde, bred og med en buet profil. Hagen er medium kraftig og let rundet. Ørerne er i medium størrelse, med afrunding i toppen og sidder med en god afstand. Øjnene er store og ovale, gerne grønne, men det er ikke et must.
Kroppen er muskuløs med en kraftig knoglebygning. Benene er kraftige og i medium længde. Store runde poter ofte med tufser mellem tæerne. Halen er medium længde og har en rundet spids.
Pelsen er halvlang med en tæt underuld, som ikke ligger ind til kroppen. Overpelsen står lidt ud fra kroppen, den er let strid og virker olieret. Dette gør at pelsen bliver let vandafvisende og isolerer godt, så katten kan klare sig i det barske klima i Sibirien, hvor de stadig lever vildt.
En tegning fra det spanske katteblad "El Gato
Mundo". Forskellen på Sibirisk kat (blå), Norsk
skovkat (grøn) og Maine coon (Rød).
 
Der er en del forskel i størrelsen på han- og hunkattene. Hunnerne ligger som regel på 3-5 kg og hannerne på 5-7 kg.
 
Sind
Den sibiriske kat er en meget aktiv kat, med et højt energi niveau. Det er en meget nysgerrig kat som derfor også helt naturligt og automatisk er med i alt hvad der sker i huset. De fleste sibirer fortsætter med at lege selvom de er nået ud over killingestadiet, der hvor andre katte ville falde lidt mere af på den.
 
Den sibiriske kat er meget intelligent, social og kælen. De ”snakker” meget og til tider kan man føre lange samtaler med dem. Man kan sige den sibiriske kat er en en-mands kat, ikke forstået på den måde at de kun vil have noget at gøre med et familiemedlem, men den knytter sig mest til en i familien og følger gerne personen i tykt og tyndt, såvel inde som ude, hvis dette er muligt. Katten accepterer hele familien og er glad for dem alle sammen, men kommer det til at der rigtigt skal hygges og puttes eller katten er syg så søger den gerne hen til det bestemte familiemedlem.
 
Den sibiriske kat trives godt med at være ude, men da den har så nemt ved at tilpasse sig kan de også sagtens leve som inde katte, blot de får deres opmærksomhed og man sørger for at aktivere dem.
 
Den sibiriske kat er meget tålmodig og ofte rigtigt god til både børn og andre dyr.
Det er en meget stabil kat. Det ses at ofte at to sibirer finder sammen og lever trofast sammen resten af livet. Så hvis man har en Sibirisk kat som er blevet glad for sin ejer er man sikker på en ven for livet, dog kan en sibirer også blive dybt såret og finde på at vise dette ved at ignorere sin ejer.
 
Den sibiriske kat er en meget selvstændig og intelligent kat, den er god til at lære tricks og i Rusland bliver de endda brugt i cirkus. Trods den på mange måder kan ligne en hund er det vigtigt at den ikke bliver opdraget som sådan, den skal have klare retningslinjer, der er en stærk personlighed. Det er en selvsikker og stolt race som kræver en konsekvent opdragelse.
 
Der er stadig meget natur i den sibiriske kat med gode instinkter. Dette medvirker også til at de er gode mødre for deres killinger, og kan endda også tage sig af andres killinger enten alene eller sammen med den anden mor-kat.
 
Pelspleje
Det er meget forskelligt fra kat til kat hvor meget pelspleje den sibiriske kat har behov for. Men en god kraftig kam, kan faktisk klare det.
Nogle katte filtrer stort set ikke mens andre i perioder skal friseres dagligt.
Det er specielt de neutraliserede katte som kan kræve pelspleje, da de ofte danner mere underuld, og derved også har mere uld at skifte hen over årstiderne.
Hvis man ikke får børstet det løse hår af kan det sætte sig som store filter klumper i pelsen og gøre ondt i huden på katten.
 
Filtrer katten rigtigt meget kan det evt. hjælpe at vaske den. Hvis det bare er til afhjælp af filter i kattens pels, og ikke til udstillings brug, kan man gå ned i den lokale dyrehandel og købe en god shampoo. Det kan være en god ide evt. at vaske katten to gange før man tørrer den, til sidste er det vigtigste så at man får AL shampooen ud efter vask.
Dette vil ofte hjælpe på at pelsen bliver nemmere at holde, og filtrer mindre.
 
Norsk skovkat
Når man ser en norsk skovkat fra siden skal den danne to trekanter, en i hovedet og en med kroppen.
Når man ser hovedet forfra skal det nærmest danne en trekant med to lige linier fra nederste punkt på hagen og op til ørerne.
Fra siden skal profilen være helt lige så det trekantede look opretholdes. Hagen skal være stærk, men ikke for kraftig og ørerne skal være store og spidse med tufser på toppen.
 
Kroppen skal være lang og bagbenene en lille smule længere end forbenene. Kropsbygningen er kraftig. Pelsen og større end den sibiriske kats, med meget underuld. Det generelle indtryk af norsk skovkat skal være en intelligent, elegang og smidig kat med en stor pels.
 
Sind
Den norske skovkat er intelligent, frygtløs og modig. Det er en robust race, som hverken bliver nervøs eller rastløs. Den tager nye situationer roligt og vænner sig hurtigt til ændringer.
Det er en race som trives godt sammen med andre katteracer samt hunde og børn. Det er lige som sibiren en typisk en-mands kat, som accepterer hele familien, men har sin favorit.
 
Den norske skovkat kan sagtens trives som inde kat, men det er en meget aktiv kat som stiller mange krav til sin ejer omkring aktivering. Vælger man derimod at lukke katten ud, hvad end det er i indhegning eller frit vil man ofte kunne finde den i de højeste træer og nyde naturen.
 
Maine coon
Maine coonen er den største af skovkattene, er kraftig og signalerer råstyrke.
Den har et groft og kantet hoved. Snudepartiet kan ses som en lille firkatet æske, og betegnes ofte som ”boksen”. Der er en tydelig overgang fra næse og til panden, når man ser katten i profil. Ørerne er store og spidse og med tufser. Denne race er kendt for det lidt grove udseende. Hagen er markant, med god dybde, og skal være i linie med snuden og overlæben.
Maine coonens krop er lang og kraftig, med høje kraftige ben. Pelsen virker silkeagtig og ligger næsten tæt til kroppen.
 
Sind
Maine coonen bliver ofte omtalt som ”The gentle giant”, dette kan oversættes til ”den blide kæmpe”. Lige så stor og grov denne kat ser ud lige så sød, blid og kærlig er dens sind.
 
Maine coonen er altid med når der skal laves noget i huset og giver gerne en ”hjælpende” pote med. Det er en meget omgængelig kat som lige som de andre i skovkatte-familien trives godt sammen med andre katteracer, hunde og børn.
De trives fint som indekatte, men igen sætter det krav til ejeren om aktivering. Hvis huset er udstyret med kradsemiljøer så hjælper det også på møblernes levetid.
Fie Corneliussen | 6800 Varde - Danmark | fie@nelius.dk